Ostopalvelun valtuutus

Ostopalvelun valtuutus

Ostopalvelun valtuutus helpottaa potilastietojen käsittelyä ostopalvelutilanteissa. Valtuutuksella palveluntuottaja voi tallentaa tiedot suoraan palvelunjärjestäjän rekisteriin Kanta-palveluissa.

Kannan ostopalvelun valtuutuksen avulla voidaan käsitellä potilastietoja silloin, kun terveyspalvelun järjestämisestä vastaava taho (esimerkiksi hyvinvointialue) hankkii palvelun toiselta terveydenhuollon toimijalta ostopalveluna tai palvelusetelillä. Näin tiedot liikkuvat nopeasti ja tietoturvallisesti palvelunjärjestäjän ja palveluntuottajan välillä.

Palvelunjärjestäjä vastaa potilaan hoidosta, joten ostopalvelussa syntyvät potilastiedot kuuluvat palvelunjärjestäjän potilasrekisteriin. Ostopalvelun valtuutuksella tiedot saadaan tallennettua kätevästi suoraan oikeaan rekisteriin.

Ostopalvelun valtuutuksen käyttö

Ostopalvelun valtuutus on lomakerakenteinen valtuutusasiakirja, jolla palvelunjärjestäjä määrittää käyttöoikeuksia palveluntuottajalle (tallennus- tai katseluoikeudet).

Ostopalvelun valtuutuksen avulla

  • palveluntuottaja voi tallentaa tiedot omasta potilastietojärjestelmästään suoraan palvelunjärjestäjän rekisteriin Kantaan.
  • palveluntuottaja voi katsella järjestäjän potilasrekisteristä tietoja, jotka ovat tarpeellisia hoidon toteuttamiseksi. Tiedot näkyvät riippumatta siitä, onko potilas rajoittanut tietojensa luovuttamista esimerkiksi kielloilla.

Ostopalvelun sovittu järjestämistapa määrittää, käytetäänkö potilaskohtaista vai rekisteritason valtuutusta.

Potilaskohtaista valtuutusta käytetään, kun ostopalvelua tai palvelusetelipalvelua järjestetään yksilöidylle potilaalle.

Potilaskohtaisella valtuutuksella palveluntuottaja saa käyttöönsä joko kaikki tai valtuutuksessa määritellyt potilasasiakirjat, jotka palvelunjärjestäjä on kyseisestä potilaasta tallentanut Kantaan.

Lisäksi palveluntuottajalle annetaan oikeus tallentaa kyseisen potilaan asiakirjat palvelunjärjestäjän rekisteriin.

Rekisteritasoista valtuutusta käytetään tilanteissa, joissa potilaita ei voida etukäteen yksilöidä. Ulkopuoliselta palveluntuottajalta voidaan ostaa esimerkiksi yöpäivystystoiminta, laboratoriopalvelut tai kuvantamisen palvelut. Tällöin valtuutus laaditaan rekisterikohtaisesti, jolloin se koskee kaikkia palvelunjärjestäjän potilasrekisteriin kuuluvia potilaita.

Palvelunjärjestäjä ja palveluntuottaja laativat ostopalvelusopimuksen, jossa määritellään, saako palveluntuottaja käyttöoikeuden kaikkiin palvelunjärjestäjän rekisterissä oleviin potilasasiakirjoihin. Jos palvelunjärjestäjä ei anna katseluoikeutta rekisteriinsä, voi palveluntuottaja hakea tarpeelliset tiedot Kannasta normaalien tietojen luovuttamisen käytäntöjen mukaisesti.

Palveluntuottajalle annetaan aina oikeus tallentaa ostopalvelussa syntyvät tiedot palvelunjärjestäjän rekisteriin.

Kuvantamisessa palveluntuottaja pääsee ostopalvelun valtuutuksen avulla katselemaan palvelunjärjestäjän rekisterissä olevia kuvantamistutkimuksia ja potilasasiakirjoja. Lisäksi kuvat ja niihin liittyvät asiakirjat on mahdollista tallentaa ostopalvelun valtuutuksen avulla suoraan palvelunjärjestäjän rekisteriin.

 Ostopalvelun valtuutuksesta on saatavilla päivitetty versio

Päivitetty ostopalvelun valtuutus helpottaa muun muassa palveluseteleillä tuotettavien ostopalvelujen järjestämistä. Palvelunjärjestäjä voi ostopalvelun valtuutusta luodessaan jättää tuottajatiedon tyhjäksi. Kun potilas myöhemmin valitsee palveluntuottajan, voidaan tuottajatieto lisätä siihen jälkikäteen. 

Lisäksi palvelunjärjestäjä voi antaa ostopalvelun valtuutuksella palveluntuottajalle lisätietoja toteutettavasta palvelusta.

Tietojärjestelmätoimittajilta kannattaa tiedustella, milloin päivitetty ostopalvelun valtuutus on käytettävissä järjestelmissä.

Näin aloitat ostopalvelun valtuutuksen käytön

Ostopalvelun valtuutuksen käyttöönotto on mahdollista, kun sekä palvelunjärjestäjä että palveluntuottaja käyttävät Potilastietovarantoa. Lisäksi molempien potilastietojärjestelmiin täytyy olla toteutettuna ostopalvelun valtuutuksen toiminnot.

Kun ostopalvelun valtuutusta hyödynnetään kuva-aineistoihin, täytyy vähintään palveluntuottajalla olla Kuva-aineistojen tietovaranto käytössä. Lisäksi palvelunjärjestäjällä täytyy olla sertifioitu katselin, jos tämä haluaa katsella ostopalveluna tuotettuja kuvia Kuva-aineistojen tietovarannon kautta.

Toimi näin, kun haluat ottaa käyttöön ostopalvelun valtuutuksen:

Ota yhteyttä tietojärjestelmätoimittajaasi ja varmista, että ostopalvelun valtuutusta voidaan käyttää potilastietojärjestelmässäsi.

Varmista ostopalvelun toiselta osapuolelta (palvelunjärjestäjä tai palveluntuottaja), että myös tämä on valmis aloittamaan ostopalvelun valtuutuksen käytön.

Tee käyttöönottokoe yhdessä ostopalvelun toisen osapuolen ja järjestelmätoimittajien kanssa ennen käytön aloittamista. Kokeessa tehdään joko potilaskohtaisen tai rekisteritasoisen ostopalvelun valtuutuksen ohjeen mukainen testitapaus. Palvelunjärjestäjä ja palveluntuottaja tekevät oman osuutensa kokeesta.

Raportoi onnistuneesta käyttöönottokokeesta Kelalle yhdessä ostopalvelun toisen osapuolen kanssa.

Jos käyttöönotto koskee kerralla suurta määrää palveluntuottajia, joilla on käytössä sama järjestelmä, riittää raportti yhdestä onnistuneesta käyttöönottokokeesta. Suosittelemme kuitenkin, että ostopalvelun valtuutuksen tekninen toimivuus varmistetaan myös muiden palveluntuottajien kanssa. 

Sivua päivitetty 28.10.2024