Rekisteritutkimuksen löydöksen käsittely terveydenhuollossa

Rekisteritutkimuksen löydöksen käsittely terveydenhuollossa

Terveydenhuollon rekistereitä hyödyntävissä tutkimuksissa on mahdollista löytää yksittäisen henkilön terveyden kannalta merkittävää tietoa. Tutkimusaineistolöydöstä koskevalla yhteydenottokiellolla henkilö voi kieltää terveydenhuoltoa ottamasta häneen yhteyttä, jos tällainen tieto löytyy.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyneitä tietoja käytetään toissijaisesti sosiaali- ja terveydenhuollon tietolupaviranomaisen, Findatan (findata.fi), luvalla esimerkiksi tieteelliseen tutkimukseen. Tietoja käytetään siten, ettei henkilöä voida suoraan tunnistaa.

Tällaisesta aineistosta on mahdollista saada selville merkittävää tietoa, joka voi vaikuttaa asiakkaan terveyteen tai hänelle annettavaan hoitoon.

Kuinka toimitaan, jos merkittävä löydös tehdään?

  • Tutkija ilmoittaa löydöksestä Findatalle.
  • Findata selvittää, ketä henkilöä asia koskee.
  • Findata ilmoittaa löydöksen tiedot eteenpäin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, jossa asian merkitys henkilön terveyteen ja hoitoon arvioidaan.
  • Jos tieto arvioidaan merkitykselliseksi, se toimitetaan henkilön hoidosta vastaavalle hyvinvointialueelle. 

Kun tieto saapuu hyvinvointialueelle, asiasta vastaavan ammattilaisen pitää tarkistaa potilastietojärjestelmästä, onko henkilö, jota asia koskee, asettanut yhteydenottokieltoa.

Jos henkilö on asettanut kiellon, häneen ei saa olla yhteydessä ja kertoa löydöksestä sekä sen edellyttämistä tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä. Myös henkilöiltä, jotka eivät ole kieltoa asettaneet, pitää yhteydenoton yhteydessä kysyä, haluaako hän kuulla tiedon löydöksestä.

Yhteydenottokiellon asettaminen

Kielto on mahdollista tehdä OmaKannassa ja hyvinvointialueen terveydenhuollossa. OmaKannassa yhteydenottokielto on nimellä rekisteritutkimuksen löydöksiä koskeva yhteydenottokielto. Jokainen hyvinvointialue määrittelee itse oman toimintamallinsa kieltojen vastaanottamiseen ja kirjaamiseen.

Jos asiakas haluaa tehdä yhteydenottokiellon terveydenhuollossa asioidessaan, ammattilaisen täytyy tarkistaa, miten kielto merkitään omalla hyvinvointialueella.

Yhteydenottokielto on voimassa toistaiseksi. Kiellon voi perua, kun asioi julkisessa terveydenhuollossa tai OmaKannassa.

Yhteydenottokielto ei estä tietojen käyttöä tieteellisessä tutkimuksessa. Omien tietojen käytöstä toissijaisessa tarkoituksessa voi lukea lisää Tieteellinen tutkimus ja tiedolla johtaminen -sivulta.