Information som genereras inom social- och hälsovården används sekundärt med tillstånd från tillståndsmyndigheten för social- och hälsovårdata, Findata (findata.fi), till exempel för vetenskaplig forskning. Informationen används så att personen inte kan identifieras direkt.
Från sådant uppgifter är det möjligt att få fram betydande information som kan påverka kundens hälsa eller den vård som ges till honom eller henne.
Hur går man till väga i ett sådant fall?
- Forskaren anmäler fyndet till Findata.
- Findata tar reda på vem som berörs.
- Findata förmedlar uppgifterna vidare till Institutet för hälsa och välfärd, där fyndets betydelse för personens hälsa och vård bedöms.
- Om informationen bedöms vara betydande lämnas den till det välfärdsområde som ansvarar för vården av personen i fråga.
När välfärdsområdet får informationen, ska den som ansvarar för uppgiften kontrollera i patientdatasystemet om den person som ärendet gäller har meddelat kontaktförbud.
Om personen har meddelat kontaktförbud får man inte kontakta hen och berätta om fyndet och de undersöknings- och vårdåtgärder som fyndet förutsätter. Också i fråga om personer som inte har meddelat något sådant förbud måste man i samband med kontakten fråga om hen vill höra om fyndet.
Meddelande av kontaktförbud
Förbudet kan meddelas i MittKanta och inom välfärdsområdets hälso- och sjukvård. I MittKanta benämns förbudet kontaktförbud som gäller fynd i registerundersökningar. Varje välfärdsområde bestämmer själv sin egen handlingsmodell för mottagande och registrering av kontaktförbud.
Om kunden vill meddela ett sådant kontaktförbud när hen besöker hälso- och sjukvården måste yrkespersonen kontrollera hur förbudet ska registreras i det egna välfärdsområdet.
Kontaktförbudet gäller tills vidare. Förbudet kan återkallas under ett besök hos den offentliga hälso- och sjukvården eller i MittKanta.
Ett kontaktförbud hindrar inte att en persons uppgifter används i vetenskaplig forskning. Läs mer om sekundär användning av de egna uppgifterna på sidan Vetenskaplig forskning och kunskapsbaserad styrning.