Chatbot-upotus

Potilastietojen luovutuskielto

Potilastietojen luovutuskielto

Potilastietojen luovutuskielloilla voit määrittää, mitä potilastietojasi ei saa luovuttaa esimerkiksi toiselle hyvinvointialueelle tai julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä. Huomaathan, että luovutuskiellot voivat vaikeuttaa ja hidastaa hoitoasi, jos asioit eri hoitopaikoissa.

Jos olet antanut potilastietojen luovutusluvan, potilastietosi liikkuvat hoitosi yhteydessä esimerkiksi hyvinvointialueelta toiselle tai julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä. Tietojen liikkumisesta eri terveydenhuollon toimijoiden välillä käytetään myös termiä tietojen luovuttaminen.

Halutessasi voit rajata tietojesi luovuttamista asettamalla luovutuskieltoja. Kieltojen alaiset tiedot näkyvät kuitenkin aina sille terveydenhuollon palvelunantajalle, jonka potilasrekisteriin tiedot kuuluvat, eli esimerkiksi hyvinvointialueelle.

Voit kohdistaa luovutuskiellon

  • kaikkeen potilastietoon
  • yksittäiseen palvelutapahtumaan
  • yksityisen työterveyshuollon rekisteriin
  • julkisen terveydenhuollon palvelunantajaan eli hyvinvointialueeseen
    • julkisen terveydenhuollon ja työterveyshuollon rekistereihin erikseen

Palvelutapahtuma voi koostua esimerkiksi useammasta samaan asiaan liittyvästä käynnistä, toimenpiteestä ja yhteydenotosta. Palvelutapahtumaan kohdistettu kielto koskee siis kaikkia palvelutapahtumaan liittyviä ja siihen myöhemmin liitettäviä kirjauksia.

Kaikkien potilastietojen, hyvinvointialueen ja yksittäisten rekisterien kiellot koskevat jo olemassa olevia tietoja ja tulevaisuudessa syntyviä tietoja.

Uudet luovutuskiellot

Vuoden 2024 alusta alkaen luovutuskieltoja voi asettaa kaikkeen potilastietoon sekä yksityisen työterveyshuollon rekisteriin. Terveydenhuollossa on mahdollista huomioida nämä kiellot vasta sitten, kun palvelunantajan tietojärjestelmään on tehty tarvittavat muutokset.

Tietojen käyttö hätätilanteissa

Kiellon asettamisen yhteydessä voit antaa luvan siihen, että tietojasi voidaan luovuttaa toisille palvelunantajille hätätilanteessa, vaikka muuten kiellät tietojesi luovuttamisen. Hätätilanteella tarkoitetaan tilannetta, jolloin olet esimerkiksi onnettomuuden tai sairauden vuoksi tajuton.

Miten luovutuskiellot toimivat?

Potilastietojasi luovutetaan toiselle terveydenhuollon toimijalle ensisijaisesti Kanta-palvelujen kautta. Jos tämä ei ole mahdollista, tietojasi voidaan luovuttaa esimerkiksi paperilla tai muulla tavoin sähköisesti.

1.1.2024 alkaen luovutusluvalla voivat liikkua muutkin kuin Kantaan tallennetut tiedot. Terveydenhuollon pitää kuitenkin huomioida asettamasi kiellot sekä Kantaan tallennettujen tietojesi luovutuksissa että muilla tavoin tehtävissä luovutuksissa.

Asettamasi potilastietojen luovutuskiellot estävät tietojen luovuttamisen esimerkiksi toiselle hyvinvointialueelle tai yksityiseen terveydenhuoltoon. Kiellot eivät estä tietojen hyödyntämistä oman hyvinvointialueen terveydenhuollossa. Mikäli hyvinvointialue tuottaa työterveyshuollon palveluja, kiellolla voi estää tiedon liikkumisen hyvinvointialueen työterveyshuollon ja muun terveydenhuollon välillä.

  • Esimerkki: Asetat yksittäiseen terveysasemakäyntiin luovutuskiellon. Jos käyt myöhemmin hoidossa yksityisessä terveydenhuollossa tai toisella hyvinvointialueella, uusi hoitava lääkäri ei näe käyntitietoa, johon olet kiellon asettanut. Terveyskeskuskäynti, johon kielto on asetettu, on kuitenkin nähtävissä oman hyvinvointialueesi julkisessa terveydenhuollossa, jos hoitosi sitä edellyttää.

Lue lisää, miten palvelunantajaan kohdistuvat kiellot toimivat eri hyvinvointialueilla.

Miten kiellot toimivat Uudenmaan alueella?

Uudenmaan maakunnan alueella julkisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisestä vastaa neljä hyvinvointialuetta, Helsingin kaupunki ja HUS. Luovutuskiellolla voit rajata potilastietojesi käyttöä myös näiden toimijoiden välillä.

Jos asetat kaikkien potilastietojen luovutuskiellon, se korvaa muut asettamasi kiellot, etkä voi asettaa uusia yksityiskohtaisia kieltoja. Aiemmin asettamasi yksityiskohtaiset kieltosi, kuten käynti- ja rekisterikohtaiset kiellot, pysyvät kuitenkin tallennettuina. Jos peruutat kaikkien potilastietojen luovutuskiellon, aiemmin asettamasi yksityiskohtaiset kiellot tulevat jälleen voimaan.

Yksityisen terveydenhuollon organisaation sisällä potilastiedot voivat olla yhdessä tai useammassa rekisterissä. Ole yhteydessä yksityiseen terveydenhuoltoon, jossa asioit, jos haluat tietää, miten potilastietosi kyseisessä organisaatiossa liikkuvat ja miten voit rajata tietojesi luovuttamista kielloilla.

Jos olet asettanut luovutuskiellon yksityisen terveydenhuollon palvelutapahtumaan tai työterveyshuollon rekisteriä kohtaan, sen tietoja ei voi luovuttaa Kannan kautta tämän yksityisen organisaation ulkopuolelle.

Palvelutapahtumakohtaiset kiellot, esimerkiksi käynnin kiellot, jotka olet asettanut ennen 1.1.2023, toimivat samalla tavalla kaikilla hyvinvointialueilla. Ne estävät tietojen luovuttamisen toiselle palvelunantajalle, mutta eivät tietojen käyttöä hyvinvointialueen terveydenhuollossa.

Jos olet ennen 1.1.2023 asettanut palvelunantaja- eli rekisterikohtaisen kiellon, eli olet kieltänyt esimerkiksi terveyskeskuksen kaikki tiedot, kielto estää tietojen luovuttamisen toiselle palvelunantajalle tai toiseen rekisteriin.

Alla kerromme tarkemmin, miten vanha palvelunantajan rekisteriin kohdistuva kielto toimii sinun hyvinvointialueellasi.

Millä alueilla vanha palvelunantajaan kohdistuva kielto ei kata hyvinvointialueella syntyviä uusia potilastietoja?

Useimmilla hyvinvointialueilla palvelunantajakohtainen kielto, jonka kansalainen on asettanut ennen hyvinvointialueen aloittamista, ei kata uutta hyvinvointialueen potilasrekisteriä. Jos kansalainen haluaa, ettei hyvinvointialueella syntyviä tietoja luovuteta toisille palvelunantajille, pitää hänen asettaa hyvinvointialueen rekisteriä kohtaan uusi kielto.

Tämä pätee seuraaviin hyvinvointialueisiin:

Pohjois-Pohjanmaa, Lappi, Päijät-Häme, Itä-Uusimaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Kanta-Häme, Länsi-Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pohjois-Karjala, Satakunta, Etelä-Savo, Vantaa ja Kerava

Esimerkki:

Kansalainen on tehnyt ennen hyvinvointialueiden aloittamista palvelunantajakohtaisen kiellon Jyväskylän sosiaali- ja terveystoimea kohtaan. Tämä kielto ei estä tietojen hyödyntämistä 1.1.2023 alkaen Keski-Suomen hyvinvointialueen terveydenhuollossa.

Kansalaisen aiemmin tekemä Jyväskylän sosiaali- ja terveystoimea koskeva kielto estää kuitenkin Jyväskylän sosiaali- ja terveystoimen aikana syntyneiden tietojen näkymisen yksityiselle terveydenhuollon toimijalle tai toiselle hyvinvointialueelle.

Jos kansalainen haluaa kieltää tulevat hyvinvointialueen aikana syntyvät tiedot, pitää hänen kieltää Keski-Suomen hyvinvointialueen potilasrekisteri. Tähän rekisteriin kuuluvat kaikki palvelunantajien rekisterit, jotka ovat yhdistyneet hyvinvointialueeseen.

Tällöin uusi kielto, jonka kansalainen tekee Keski-Suomen hyvinvointialueen potilasrekisteriin, kattaa Jyväskylän sosiaali- ja terveystoimen lisäksi esimerkiksi alueen erikoisairaanhoidon KSSHP:n ja Äänekosken perusturvan tallentamat vanhat potilastiedot.

Millä alueilla vanha palvelunantajaan kohdistuva kielto kattaa hyvinvointialueella syntyvät uudet potilastiedot?

Osalla hyvinvointialueista palvelunantajakohtainen kielto, jonka kansalainen on asettanut ennen hyvinvointialueen aloittamista, kattaa jatkossa myös hyvinvointialueella syntyvät tiedot. Näitä hyvinvointialueita ovat: Keski-Pohjanmaa, Keski-Uusimaa, Kainuu, Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Pohjanmaa sekä HUS.

Esimerkki:

Kansalaisella on vanha Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten terveydenhuollon rekisteriä koskeva kielto. Hyvinvointialueiden aloittaessa tämä kielto kattaa myös Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen potilasrekisterin. Kansalaisen Soiten aikaisia ja hyvinvointialueella syntyneitä tietoja ei luovuteta muille julkisille palvelunantajille tai yksityiseen terveydenhuoltoon.

Missä kiellon voi asettaa?

Voit asettaa kiellon

  • OmaKannassa
  • terveydenhuollossa asioidessasi.

Jos asetat kiellon terveydenhuollossa asioidessasi, sinulla on mahdollisuus saada tulostettu yhteenveto kielloistasi.

OmaKanta uudistuu

OmaKannasta on julkaistu uusi versio. Viemme uuteen versioon OmaKannan toimintoja vähitellen. Kaikkien potilastietojen ja yksityisen työterveyshuollon rekisterin luovutuskiellot voit tehdä OmaKannan uudessa versiossa. Muut kiellot voit tehdä OmaKannan vanhassa versiossa. Ratkaisu on väliaikainen. Jatkossa voit hoitaa kaikki luvat ja kiellot OmaKannan uudessa versiossa.

Voimassa olevat kieltosi näet OmaKannasta. Jos olet asettanut kieltoja terveydenhuollossa asioidessasi, näkyvät kiellot OmaKannassa, kun ne on terveydenhuollossa kirjattu Kantaan.

Voit perua tekemäsi kiellot milloin tahansa.

Missä tapauksissa tietojen käyttöä ei ole mahdollista kieltää?

Tietojen luovutusta esimerkiksi saman hyvinvointialueen eri terveyskeskusten välillä ei ole mahdollista kieltää, koska niiden tiedot kuuluvat samaan potilasrekisteriin.

Kiellosta huolimatta tietojasi voidaan käyttää myös silloin, kun viranomaisilla on siihen lakiin perustuva oikeus.

Jos saamasi hoito toteutetaan ostopalveluna, myös hoidon toteuttajalla on oikeus saada hoitosi kannalta tarpeelliset potilastiedot. Tätä luovutusta et voi kieltää.

Sivua päivitetty 16.9.2024