Hur kunduppgiftslagen påverkar Kanta-tjänsterna

Hur kunduppgiftslagen påverkar Kanta-tjänsterna

Lagen om behandling av kunduppgifter inom social- och hälsovården (703/2023), det vill säga kunduppgiftslagen, trädde i kraft den 1 januari 2024. I den nya lagen kombineras bestämmelserna om behandling av kunduppgifter inom socialvården och hälso- och sjukvården.

Lagen harmoniserar lagstiftningen om informationshanteringen inom socialvården och hälso- och sjukvården. Den innehåller bland annat den tidigare klientuppgiftslagen, som trädde i kraft den 1 november 2021. Den nya lagen harmoniserar och förtydligar bland annat utlämnandet av klient- och patientuppgifter samt behandlingen av patientuppgifter som registreras inom socialvården. 

I och med kunduppgiftslagen träder ändringar som gäller Kanta-tjänsterna i kraft inom social- och hälsovården. Ändringarna träder i kraft successivt.

Information om Kanta-tjänsterna 

Information om Kanta-tjänsterna är ett meddelande där kunden får information om Kanta-tjänsterna och om hur hens uppgifter behandlas inom social- och hälsovården samt om hur hen kan inverka på utlämnandet av uppgifterna. Informationen ges eftersom kunderna har rätt att veta hur deras klient- och patientuppgifter används och om ändringar i användningssätten. Information om Kanta-tjänsterna är en förutsättning för att kunden ska kunna påverka utlämnandet av sina uppgifter.

Informationen ges om kunden inte tidigare har informerats. Om det sker lagbaserade ändringar i informationens innehåll, ges den på nytt.

Ändringar i utlämnandet av uppgifter som följer av kunduppgiftslagen förutsätter att alla får den nya informationen om Kanta-tjänsterna efter det att kunduppgiftslagen har trätt i kraft.

Utlämnande av uppgifter

Före utgången av 2023 ska versionerad information om Kanta-tjänsterna och om tillstånd för utlämnande införas i informationssystemen inom hälso- och sjukvården. De här ändringarna i informationen om Kanta-tjänsterna och i tillståndet för utlämnande trädde i kraft den 1 november 2021.

Tillstånd för utlämnande kan i fortsättningen utnyttjas också vid utlämnanden utanför Kanta-tjänsterna

Patientuppgifter lämnas i första hand ut via Kanta-tjänsterna. Om detta inte är möjligt kan uppgifter lämnas ut lokalt  till exempel i ett system, på annat sätt i elektronisk form eller på papper. I och med den nya kunduppgiftslagen, som träder i kraft den 1 januari 2024, kan tillstånd för utlämnande i Kanta-tjänsterna utnyttjas också vid utlämnande av uppgifter som sker utanför Kanta-tjänsterna. Det kan vara frågan om exempelvis journaluppgifter på papper eller uppgifter som förmedlas elektroniskt på annat sätt än via Kanta-tjänsterna.

Receptuppgifter får i vårdrelaterade situationer lämnas ut till tjänstetillhandahållare inom social- och hälsovården utan separat samtycke.

Ändringar i förbuden mot utlämnande

Kunden kan begränsa utlämnandet av sina uppgifter mellan tjänstetillhandahållare inom hälso- och sjukvården genom att meddela förbud mot utlämnande. Från och med den 2 januari 2024 kan kunden också meddela omfattande förbud mot utlämnande som gäller alla patientuppgifter och förhindrar att de lämnas ut mellan tjänstetillhandahållare och register. Ett omfattande förbud mot att lämna ut personuppgifter gäller både befintliga uppgifter och uppgifter som uppkommer i framtiden.

Tidigare har det i fråga om uppgifter inom den privata hälso- och sjukvården endast varit möjligt att meddela förbud som gäller uppgifter i samband med specifika servicehändelser. Enligt kunduppgiftslagen har kunden rätt att även meddela förbud som gäller register inom den privata företagshälsovården. Förbudet förhindrar då utlämnande av uppgifter i hela registret.

Kundens förbud ska beaktas också när uppgifter lämnas ut utanför Kanta-tjänsterna.

Anslutningsskyldighet inom socialvården

Kunduppgiftslagen ålägger offentliga och privata tjänstetillhandahållare inom socialvården att ansluta sig till Socialvårdens klientdatalager. Tjänstetillhandahållarna inom socialvården ska införa Kanta-tjänsterna inom ramen för övergångstiderna.

Utlämnande av klientuppgifter inom socialvården

När tjänstetillhandahållare inom socialvården inför Kanta-tjänsterna i informationssystem som uppfyller kraven i kunduppgiftslagen, blir det möjligt att överföra klientuppgifter inom socialvården mellan tjänstetillhandahållare inom socialvården.

Inom socialvården börjar skyldigheten att informera när en tjänstetillhandahållare har anslutit sig till Kanta-tjänsterna och använder ett system som gör det möjligt att lämna ut uppgifter inom verksamhetsområdet.

Användaren kan i MittKanta ge tillstånd för och meddela förbud mot utlämnande som gäller klientuppgifter inom socialservicen. Tillstånd för utlämnande kan också ges hos en tjänstetillhandahållare inom socialvården när informationssystem som uppfyller kraven har tagits i bruk.

Tillstånd för utlämnande inom socialvården kan utnyttjas också vid utlämnande av uppgifter utanför Kanta-tjänsterna. Dessutom ska eventuella förbud mot utlämnande av uppgifter som registrerats i Kanta-tjänsterna beaktas när uppgifter lämnas ut utanför Kanta-tjänsterna.

Utlämnande av uppgifter mellan socialvården och hälso- och sjukvården

Utlämnande av uppgifter mellan socialvården och hälso- och sjukvården som sker utanför Kanta-tjänsterna har grundat sig på kundens samtycke. När tillstånd för utlämnande mellan verksamhetsområdena införs i Kanta-tjänsterna kan den här möjligheten utnyttjas också vid utlämnande utanför Kanta-tjänsterna. 

Kunden specificerar i tillståndet för utlämnande vilka uppgifter som får lämnas ut från socialvården till hälso- och sjukvården och från hälso- och sjukvården till socialvården. Närmare specifikationer om hur tillstånd kan riktas ingår i social- och hälsovårdsministeriets kommande förordning om behandling av klientuppgifter.

Via Kanta-tjänsterna kan uppgifter utlämnas mellan verksamhetsområdena senast den 1 januari 2026.

Register hos privata tjänstetillhandahållare som har avslutat sin verksamhet

När en privat tjänstetillhandahållare inom social- eller hälsovården avslutar sin verksamhet ska den leverera de handlingar som omfattas av dess personuppgiftsansvar till FPA för förvaring från den 1 januari 2024. Den här skyldigheten gäller såväl elektroniska uppgifter som uppgifter i pappersform. Efter detta fördelas skyldigheterna i fråga om personuppgiftsansvaret mellan FPA och välfärdsområdet eller Helsingfors stad beroende på var tjänstetillhandahållarens hemort har varit.

Patientuppgifter som uppkommer inom socialvården

Patientuppgifter som uppkommer inom socialvården kan sparas i Patientdatalagret från den 1 januari 2024. Övergångstiden för ändringen upphör den 1 oktober 2026. Ändringen gäller också gamla patientuppgifter inom socialvården.

Mer information

Sidan har uppdaterats 7.6.2024

Undersidor för delen Kunduppgiftslagen och Kanta-tjänsterna