SHM: Internationella informationsmodeller kan utnyttjas vid utvecklandet av digitala lösningar
Digitaliseringen inom social- och hälsovården framskrider snabbt och informationssystemen blir allt viktigare för vårdens effektivitet och patientsäkerheten. Därför är det viktigt att säkerställa att både experter och kunder får tillgång till de bästa tillgängliga digitala verktygen.
FPA har genomfört en utredning om användningen av internationella informationsmodeller på uppdrag av social- och hälsovårdsministeriet.
I utredningen har man bedömt vilka internationella informationsmodeller som skulle kunna utnyttjas för att utveckla nationellt interoperabla lösningar i Finland. Enligt utredningen kan internationella standarder och informationsmodeller utnyttjas i utvecklingsarbetet. Samtidigt stärks också de finländska lösningarnas internationella konkurrenskraft.
Interoperabiliteten är ytterst viktig när klient- och patientuppgifter överförs mellan olika organisationer, informationssystem och offentliga och privata tjänstetillhandahållare. De olika informationsmodellerna behövs för att strukturera klient- och patientuppgifterna i informationssystem och datalager, och de gemensamma standarderna, klassificeringarna och termerna behövs vid samordningen av informationen.
Informationsmodellerna inom social- och hälsovården baserar sig på standarder. Informationsmodellerna styr till exempel hur uppgifterna i klient- och patientdatasystemen registreras, struktureras och används när de används som stöd av olika aktörer och i olika uppgifter inom social- och hälsovården.
Med informationsmodellerna säkerställer man att klient- och patientinformationen är tillgänglig, aktuell och tillförlitlig. De gör det också lättare att få den information som behövs till exempel i det kliniska beslutsfattandet.
Läs mer
- Utredning om internationella informationsmodeller: Informationsmodeller i förstagångsanvändning av hälsouppgifter (Social- och hälsovårdsministeriets rapporter och promemorior 2025:17)