Innehållspublicerare

Med Kanta-tjänsterna överförs finländarnas hälsodata till Europa - fördelar för både medborgare och hälso- och sjukvårdspersonal

Artikel - Medborgare Skrivet 7.6.2024 Alla artiklar

EU:s mål är att medborgarnas hälsodata om några år ska kunna överföras elektroniskt, snabbt och säkert från ett land till ett annat i hela EU. I Finland erbjuder Kanta-tjänsterna gränssnitt med hjälp av vilka uppgifterna överförs inom Europa.

En person som reser utomlands kan råka ut för hälsoproblem som kräver läkarbesök. Under de närmaste åren kommer läkarbesöken i andra EU-länder att bli enklare när vårdpersonalen kan hämta hälso- och sjukdomsuppgifter från patientens hemland, till exempel uppgifter om tidigare åtgärder eller allergier. Förändringen förbättrar vårdkvaliteten och ökar patientsäkerheten, men medför också många andra fördelar. Detta är vad en ny EU-förordning handlar om.

Mobiltelefon och pass i personens händer.

EHDS är en förordning som främjar ett gränsöverskridande flöde av hälsodata inom EU. Syftet med EHDS är framför allt att skapa fördelar för enskilda personer, men dataöverföringen underlättar också arbetet för hälso- och sjukvårdspersonal. 

EHDS har många olika konsekvenser för de digitala tjänsterna inom hälso- och sjukvården också i Finland. Kanta-tjänsterna erbjuder gränssnitt och infrastruktur med hjälp av vilka uppgifterna överförs både inom Finland och över gränserna. Med hjälp av Kanta-tjänsterna kan enskilda också hantera användningen av sina egna uppgifter.

Finländarna kan redan köpa receptbelagda läkemedel i många länder

Finländarna har redan tillgång till det elektroniska recept som används mellan EU-länderna. Tack vara aktivt utvecklingsarbete är detta möjligt redan innan EHDS träder i kraft. För närvarande kan finländarna köpa receptbelagda läkemedel på apotek i Estland, Spanien, Polen, Portugal och Kroatien. Fler länder ansluter sig efter hand som de nationella lagarna och de tekniska förutsättningarna tillåter det.

– Finländarna utnyttjar de elektroniska recepten särskilt mycket i Estland och Spanien, som är populära turistländer bland finländarna, konstaterar Paavo Kauranne, produktägare som utvecklar rörligheten för hälsouppgifter i Kanta-tjänsterna. 

Nu kan inte bara recepten utan också patientuppgifter överföras från ett land till ett annat. Kauranne berättar att överföringen av patientuppgifter ger många fördelar för alla parter: vården av patienter är snabbare och vårdbesluten sannolikt av högre kvalitet när vårdpersonalen ser patientjournaler och patienthistorik för patienter som kommer från utlandet. Också patientsäkerheten förbättras när vårdpersonalen har mera information när de fattar beslut om behandling.

– I synnerhet är det bra att vårdpersonalen omedelbart ser en omfattande patientöversikt över patientens uppgifter på sitt eget språk. Sådana uppgifter är till exempel recept, permanenta diagnoser, stora åtgärder eller allergier, säger Kauranne.

Reformen kräver arbete och samförstånd

För att hälsodata ska kunna överföras från ett land till ett annat krävs det arbete för att samordna patientdatasystemen. Varje EU-land utvecklar sina system självständigt, men med en gemensam tidsplan och ett gemensamt mål.

– Även lagstiftningen kan i vissa länder fortfarande hindra överföringen av uppgifter, även om den tekniska kapaciteten redan finns, säger Paavo Kauranne. EU-länderna måste därför nå ett samförstånd om metoderna för överföring av uppgifter och om detaljerna och vid behov utforma nationella lagar för att målet ska kunna nås. 

EHDS, det europeiska hälsodataområdet
  • Ett initiativ som främjar ett gränsöverskridande flöde av hälsodata inom Europeiska unionen.
  • Syftet med det gränsöverskridande flödet av hälsodata är att förbättra vårdens kvalitet, tillgänglighet och effektivitet. Samtidigt ökar möjligheterna att utnyttja data i forskning, utveckling och innovation inom hälso- och sjukvården. 
  • EHDS-förordningen antas slutgiltigt inom den närmaste tiden. Efter ikraftträdandet har medlemsländerna en övergångsperiod på 4–6 år för införande av bastjänster. Bastjänster är till exempel överföring av recept och patientuppgifter från ett land till ett annat.