Sosiaalihuollon ammattilainen käsittelee asiakastietojasi käytössään olevalla tietojärjestelmällä. Järjestelmän kautta ammattilaisella on käytössään asiakastietosi, jotka sinusta on kirjattu saman palvelunantajan, esimerkiksi hyvinvointialueen, eri yksiköissä.
Jos asioidesi hoidon yhteydessä tarvitaan myös muiden palvelunantajien, esimerkiksi toisen hyvinvointialueen sosiaalipalveluissa kirjattuja tietoja, niitä voidaan tarvittaessa katsoa Kanta-palveluista. Tämä onnistuu, jos olet antanut sosiaalipalvelujen asiakastietoja koskevan luovutusluvan.
Tietojen luovuttaminen palvelunantajien välillä on mahdollista sitä mukaa, kun sosiaalihuollossa tehdään tarvittavat muutokset tietojärjestelmiin. Kun annat luovutusluvan jo nyt, varmistat, että sosiaalihuollon ammattilaisilla on käytettävissään tietosi sitten, kun niitä voidaan luovuttaa.
Tiedot alkavat liikkumaan sosiaalihuollon palvelunantajien välillä sitä mukaa, kun palvelunantajat tekevät tarvittavat muutokset tietojärjestelmiinsä.
Luovutuslupa mahdollistaa tietojen liikkumisen sinua palvelevien ammattilaisten välillä
On tärkeää, että asioitasi hoitavalla sosiaalihuollon ammattilaisella on käytettävissään kaikki tarpeelliset tiedot tilanteestasi. Kun sallit tietojesi luovutuksen sosiaalihuollon eri palvelunantajien välillä, se helpottaa ja nopeuttaa asioidesi hoitoa.
Kun olet antanut luovutusluvan, tietojasi voidaan luovuttaa esimerkiksi
- julkisen ja yksityisen sosiaalihuollon välillä.
- eri hyvinvointialueiden välillä
Ammattilainen saa tarkastella asiakastietojasi vain, jos se on asioidesi hoidon kannalta tarpeellista. Lisäksi tietojen käyttäminen edellyttää voimassa olevaa asiakassuhdetta tai muuta perusteltua syytä käsitellä asioitasi.
Luovutuslupa annetaan erikseen sosiaalipalvelujen asiakastietoihin ja terveydenhuollon potilastietoihin. Luvan antaminen on vapaaehtoista.
Missä luovutusluvan voi antaa?
Voit antaa luovutusluvan OmaKannassa. Luovutusluvan voit antaa sen jälkeen, kun olet vastaanottanut uusimman ilmoituksen tietojesi käytöstä eli Kanta-informoinnin. OmaKannasta näet myös, milloin ja missä olet antanut luvan.
Lähitulevaisuudessa voit antaa luovutusluvan myös sosiaalipalveluissa asioidessasi, kun tarvittavat muutokset tietojärjestelmiin on tehty. Voit kysyä palvelunantajaltasi, milloin tämä on mahdollista.
Jos et itse pysty antamaan luovutuslupaa, voit valtuuttaa täysi-ikäisen henkilön antamaan sen puolestasi.
Luovutuslupa on voimassa toistaiseksi. Se koskee kaikkia ennen luvan antamista tallennettuja ja jatkossa tallennettavia tietojasi.
Milloin sosiaalipalvelujen tietojen luovutuslupaa ei tarvita?
Joissakin tilanteissa sosiaalipalveluissa kirjattuja asiakastietoja on mahdollista luovuttaa toiselle palvelunantajalle, vaikka et olisi antanut luovutuslupaa.
Yksityinen palvelunantaja tuottaa hyvinvointialueen palveluja
Jos saat yksityisen tuottamia sosiaalipalvelua esimerkiksi hyvinvointialueen myöntämällä palvelusetelillä tai ostopalveluna, luovutuslupaa ei tarvita tietojen luovuttamiseen hyvinvointialueen ja kyseisen palveluntuottajan välillä.
Viranomaisen lakisääteinen tiedonsaantioikeus
Sosiaalihuollon viranomaisilla on joissakin työtehtävissä lakisääteinen tiedonsaantioikeus. Tämä tarkoittaa, että vaikka et olisi antanut luovutuslupaa tai olisit tehnyt luovutuskieltoja, hyvinvointialueen sosiaalityöntekijällä on perustellusta syystä oikeus saada tarvittavat tiedot esimerkiksi palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä.
Luovutusluvan peruminen ja rajaaminen
Voit perua antamasi luovutusluvan milloin tahansa OmaKannassa. Jos perut luvan, tietojasi ei enää luovuteta palvelunantajien välillä.
Voit myös rajoittaa antamasi luovutusluvan laajuutta tekemällä erillisiä kieltoja. Kielloilla määrität, mitä asiakastietojasi et halua muiden asioitasi hoitavien palvelunantajien hyödyntävän.
Alaikäisen puolesta asiointi ja sosiaalipalvelujen tietojen luovutuslupa
Huoltaja voi antaa luovutusluvan lapsensa tiedoille OmaKannassa, jos hän on ensin vastaanottanut Kanta-informoinnin lapsen puolesta. Jos huoltaja haluaa perua alaikäisen luovutusluvan, se on mahdollista ainoastaan sosiaalihuollon ammattilaisen kanssa. Alaikäisen luovutuslupaa ei ole mahdollista perua OmaKannassa.
Tiedonsaantioikeutettu henkilö voi olla esimerkiksi lapsen lähiomainen, jolla on katseluoikeus lapsen tietoihin. Hänellä ei ole päätöksenteko-oikeutta lapsen asioissa. Hän ei voi päättää lapsen puolesta, annetaanko luovutuslupaa lapsen tietojen luovuttamista.
Alaikäinen, jonka sosiaalihuollon ammattilainen on arvioinut kykeneväksi päättämään omien tietojensa luovuttamisesta, voi antaa ja perua luovutusluvan palvelunantajan luona asioidessaan
Lapsen puolesta asioinnista kerromme tarkemmin Alaikäisen puolesta asioinnin sivuilla.
Täysi-ikäisen puolesta asiointi ja sosiaalipalvelujen tietojen luovutuslupa
OmaKannassa on mahdollista hoitaa asioita toisen täysi-ikäisen puolesta suomi.fi-valtuudella. Valtuutettu voi antaa ja perua luovutusluvan OmaKannassa.
Valtuuttajan tiedoissa näkyy sen henkilön nimi, joka on asioinut hänen puolestaan.