Chatbot-upotus

OmaKanta nuorille

OmaKanta nuorille

OmaKanta on verkkopalvelu, josta löydät omat terveystietosi, reseptisi ja vähitellen myös sosiaalipalvelujen asiakastietojasi. Tiedot tulevat näkyviin OmaKantaan aina sosiaali- ja terveydenhuollon käyntisi jälkeen.

Ainoastaan sinä itse ja sinua hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, kuten lääkärit ja hoitajat, näkevät OmaKannassa olevat tietosi. Myös vanhempasi tai huoltajasi voivat tietyissä tapauksissa nähdä tietojasi OmaKannassa.

Katso video, jossa Iida kertoo, miten nuoret voivat käyttää OmaKantaa (youtube.com).

Mikä on OmaKanta?

Näet OmaKannasta tiedot, jotka sinusta on tallennettu, kun olet käynyt terveydenhuollossa, apteekissa tai sosiaalipalveluissa. OmaKannassa voit myös pyytää reseptiesi uusimista.

OmaKannasta voit katsella

  • tietojasi käynnistäsi terveydenhuollossa tai sosiaalipalveluissa
  • laboratorio- ja röntgentutkimuksien tuloksiasi
  • reseptejäsi ja rokotuksiasi.

Kaikki vanhat sosiaali- ja terveydenhuollon käyntisi eivät välttämättä näy OmaKannassa.

Alaikäisenä et voi itse

  • kuitata ilmoitusta tietojesi käytöstä eli Kanta-informointia
  • antaa luovutuslupaa
  • määrätä kieltoja
  • tallentaa elinluovutus- tai hoitotahtoa.

Näiden asioiden hoitaminen edellyttää, että sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen arvioi päätöskykysi. Siksi voit hoitaa tällaisia asioita ainoastaan ammattilaisen kanssa.

Täysi-ikäisenä voit antaa toiselle aikuiselle, esimerkiksi vanhemmallesi tai muulle lähiomaiselle, valtuuden hoitaa asioita puolestasi OmaKannassa. Tämä voi olla kätevää esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, jos itse sairastuu tai ei muutoin pysty asioimaan OmaKannassa.

Jos annat valtuuden toiselle aikuiselle, hän pääsee näkemään kaikki terveystietosi. Tämä koskee myös niitä tietoja, jotka olet päätöskykyisenä alaikäisenä aiemmin kieltänyt huoltajaltasi. Toinen aikuinen ei kuitenkaan pääse tarkastelemaan puolestasi elinluovutustahtoa, hoitotahtoa eikä OmaKantaan tallennettuja hyvinvointitietoja.

Lue lisää toisen aikuisen puolesta asioinnista.

Huoltajasi voi uusia reseptisi OmaKannassa, jos reseptin tiedot näkyvät huoltajallesi ja

  • reseptistä on jo haettu lääkettä
  • resepti ei ole liian vanha
  • reseptillä ei ole uusimiskieltoa.

Miten käytän OmaKantaa?

Voit käyttää itse OmaKantaa, jos sinulla on suomalainen henkilötunnus ja tunnistautumisväline. Tunnistautumisvälineiden hankkimiseen voit pyytää apua huoltajaltasi. Tunnistautumistapoja ovat

  • verkkopankkitunnukset
  • mobiilivarmenne
  • sähköinen henkilökortti.

Pääset kirjautumaan OmaKantaan osoitteessa kanta.fi ja painamalla painiketta Kirjaudu OmaKantaan.

Voit käyttää OmaKantaa myös yhdessä huoltajasi kanssa. Huoltajasi voi asioida puolestasi OmaKannassa omilla tunnuksillaan. Huoltajasi näkee lähtökohtaisesti samat tiedot kuin sinä.

Kirjaudu OmaKantaan

Kuka näkee tietoni OmaKannassa?

OmaKannassa näkyvät tiedot ovat yksityisiä. OmaKannassa olevia tietojasi ei näe kukaan sellainen, joka ei liity sosiaali- ja terveysasioidesi hoitoon. Esimerkiksi opettaja ei voi mennä katsomaan tietojasi OmaKannasta. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla on aina vaitiolovelvollisuus sinuun liittyvissä asioissa, eli he eivät kerro asioistasi eteenpäin.

Jos haluat, voit määrätä kieltoja eli rajata tietojesi näkymistä siten, että ne eivät näy huoltajallesi. Voit määrätä tällaisen kiellon sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen luona, jos hän arvioi, että pystyt päättämään asioistasi itsenäisesti.

Arvio tehdään jokaisella käynnillä erikseen, etkä voi määrätä sellaista kieltoa, joka estäisi kaikkien tietojesi näkymisen huoltajalle.

Päätöskyvyn arvioimisesta ja oikeuksistasi voit lukea lisää alaikäisen oikeudet -sivulla.

Usein kysyttyä

Jokaisella sinua hoitavalla palvelunantajalla, esimerkiksi hyvinvointialueella, on omat rekisterinsä. Niihin on tallennettu sinua koskevat tiedot. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset näkevät asiakas- tai potilastietojärjestelmästä omassa rekisterissään olevat tiedot. He eivät voi katsella tietojasi OmaKannan kautta.

Ammattilaiset voivat katsoa tietojasi vain hoitosi yhteydessä. Tietoja saa katsoa siinä laajuudessa kuin hoitosi edellyttää.

Jos sinä tai huoltajasi on antanut luvan, että tietojasi saa luovuttaa eri palvelunantajien, kuten hyvinvointialueiden välillä, ammattilainen voi nähdä myös muualla kirjattuja tietojasi. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi silloin, jos muutat vaikkapa opintojen vuoksi toiselle hyvinvointialueelle tai jos käytät sekä julkisia että yksityisiä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja.

Luovutuslupa annetaan erikseen terveydenhuollolle ja sosiaalipalveluille.

Lue lisää tietojen käytöstä sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Huoltaja ei voi nähdä mitään tietojasi OmaKannasta sen jälkeen, kun täytät 18 vuotta.

Voit ottaa yhteyttä siihen terveydenhuollon yksikköön, jossa kävit, ja kysyä, onko tietojasi luovutettu huoltajallesi. OmaKantaa kehitetään, ja myöhemmin voit OmaKannassakin tarkistaa käyntisi tiedoista, onko tietosi luovutettu huoltajalle.

Huoltaja näkee tavallisesti alle 10-vuotiaan lapsen tiedot OmaKannassa. Huoltajat voivat nähdä OmaKannasta vähitellen myös yli 10-vuotiaiden lasten tietoja. Yli 10-vuotiaan lapsen tiedot näkyvät huoltajalle, kun terveydenhuollossasi on tehty tarvittavat muutokset potilastietojärjestelmiin. Huoltajasi ei kuitenkaan näe sellaisia tietoja, joita sinusta on tallennettu yli 10-vuotiaana ennen näitä tarvittavia muutoksia. Vanhoista tiedoista eli tiedoista, jotka sinusta on tallennettu ennen 1.8.2016, näkyvät vain sellaiset tiedot, jotka sinusta on tallennettu alle 10-vuotiaana.

Terveydenhoitajalla on velvollisuus kirjoittaa potilaskertomus käynnistäsi. Merkintä käynnistäsi näkyy sinulle OmaKannassa.

Jos haluat, että merkintä ei näy huoltajallesi OmaKannassa, kerro siitä käynnilläsi. Jos terveydenhoitaja arvioi, että olet tarpeeksi kypsä päättämään keskustelemastanne asiasta ja ymmärtämään sen, merkintää käynnistäsi ei näytetä OmaKannassa huoltajallesi.

Huomaa, että et itse voi muokata tai poistaa tietojasi OmaKannassa.

Sivua päivitetty 8.5.2024