Kanta-palvelut on jatkuvasti kehittyvä digitaalisten palvelujen kokonaisuus, jonka tarkoituksena on
- tukea ihmisten hyvinvointia ja olla osa heidän sujuvaa arkeaan
- tehostaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa
- varmistaa tiedon liikkuvuus ihmisten mukana
- palvella yhteiskuntaa tiedon avulla.
Kanta-palvelujen visio vuoteen 2030: Kanta on koko Suomen hyvinvoinnin luotettava ja uudistuva tukipilari
Kanta-palvelujen kehittämistä ohjaa visio, joka on luotu Kelan, THL:n ja STM:n yhteistyönä. Vision lähtökohta on, että sosiaali- ja terveydenhuollon tietojen hyödyntämiselle on kasvava tarve, ja teknologian kehitys tuo siihen uusia ratkaisuja. Kanta-palvelujen ansiosta tiedot ovat kattavasti käytössä palveluissa, tiedolla johtamisessa ja innovaatioissa.
OmaKanta tukee hyvinvointia ja on osa sujuvaa arkea
Digipalvelut ovat tiivis osa vaikuttavia sote-palveluja ja niissä hyödynnetään monipuolisesti Kannan tietoja. Tuttu, turvallinen ja asiakaslähtöinen OmaKanta on arjen apuna oman hyvinvoinnin seurannassa ja sairauksien ennaltaehkäisyssä. Kansalaisen digipalvelut ovat selkeä kokonaisuus, jossa kansallinen OmaKanta on osa sujuvaa ja vuorovaikutteista palvelupolkua.
Kanta tehostaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa
Kanta-tietojen sujuva käyttö on vakiintunut osaksi sote-ammattilaisten työtä, jolloin resursseja säästyy asiakkaiden kohtaamiseen eikä tietoa tarvitse kuljettaa organisaatiosta toiseen paperilla. Tietojärjestelmissä on helppokäyttöinen näkymä Kantatietoihin. Tekoälyä ja automatisaatiota hyödynnetään. Kanta edistää soteintegraatiota liikuttamalla tietoa sosiaali- ja terveydenhuollon välillä.
Kanta-data palvelee koko yhteiskuntaa
Kanta jalostaa yhdenmukaista ja vertailukelpoista sote-tietoa, jota käytetään päätöksenteossa, tutkimuksessa, innovaatioissa ja viranomaistehtävissä. Kerran tallennettuja tietoja jatkohyödynnetään monipuolisesti. Kansallinen Kanta vähentää päällekkäistä työtä ja lisää kustannusvaikuttavuutta.
Kannan avulla tieto liikkuu ihmisten mukana
Kannassa tieto seuraa asiakasta silloinkin, kun asuinpaikka vaihtuu tai asiakas käyttää useita sote-palveluja – julkisella tai yksityisellä. Kannan avulla tieto kulkee mukana myös Euroopassa hoidon tukena. Teknologinen kehitys ja yhteentoimivuus perustuvat avoimiin rajapintoihin ja kansainvälisiin standardeihin. Näin kansalliset, alueelliset ja yksityiset digipalvelut toimivat yhteen.