Sisältöjulkaisija

Uuden rajapinnan avulla Kannan potilastiedot saadaan hyvinvointisovelluksiin

Artikkeli - Järjestelmäkehittäjät Kirjoitettu 22.10.2024 Kaikki artikkelit

Tulevaisuudessa kansalaiset pääsevät käsiksi Kantaan tallennettuihin potilastietoihinsa OmaKannan lisäksi myös muiden sovellusten kautta. Tämä on mahdollista hyvinvointisovellusten rajapinnan avulla. Ensimmäisenä uutta toiminnallisuutta aikovat hyödyntää Kannan pilottikumppanit Atostek ja Sensotrend.

Tällä hetkellä kansalaisilla on pääsy kaikkiin potilastietoihinsa vain OmaKannassa. Pian he voivat kuitenkin tarkastella potilastietojaan laajemmin myös muissa palveluissa. Kyseessä on iso muutos.

– Esimerkiksi hyvinvointialueiden asiointikanavissa näkyvät nyt vain kyseisellä hyvinvointialueella kirjatut tiedot. Tulevaisuudessa samasta paikasta voisivat löytyä myös esimerkiksi työterveydessä kirjatut tiedot, kertoo liiketoiminnan asiantuntija Saija Siivonen Kanta-palveluista.

Hyvinvointisovellukset voivat olla esimerkiksi hyvinvointialueiden omia asiointipalveluja tai erillisiä terveyssovelluksia. 

Uusia, potilastietoja hyödyntäviä innovaatioita

Uuden rajapinnan avulla sovelluskehittäjät voivat tuoda markkinoille uudenlaisia palveluja, jotka hyödyntävät potilastietoja. Sovellukset voivat esimerkiksi yhdistellä Kantaan tallennettuja potilastietoja ja sovelluksen tuottamaa mittausdataa. Sovellukset tukevat kansalaisten terveydenhoitoa.

Rajapinta on sovelluskehittäjien keskuudessa odotettu toiminnallisuus.

– Monilla yhteistyökumppaneilla on innostavan kuuloisia suunnitelmia sen hyödyntämiseksi. Rajapinnan merkittävin hyöty tuleekin olemaan siinä, että asiakkaille on jatkossa tarjolla entistä yksilöllisempiä ja vaikuttavampia sovelluksia. Ne voivat tukea esimerkiksi kotona tehtävää sairauksien seurantaa tai ennaltaehkäisyä, toteaa Siivonen.

Suoraa pääsyä potilastietoihin sovelluksilla ei ole. Niiden käyttäminen on vapaaehtoista. Tiedot liikkuvat sovellukseen vain, jos asiakas antaa siihen luvan.

Pilotissa ensimmäiset sovellukset ottavat rajapinnan käyttöön

Ensimmäisessä vaiheessa rajapinnan ovat ottamassa käyttöön omiin hyvinvointisovelluksiinsa Atostek ja Sensotrend, jotka toimivat Kannan pilottikumppaneina.

– Uusi rajapinta mahdollistaa sellaisten hyvinvointisovellusten tuottamisen, joiden myötä potilas saa omahoidossaan hyödynnettäväkseen ammattilaisten tuottamat suunnitelmat, mittaukset ja ohjeet. Tämä onnistuu riippumatta siitä, onko potilastiedot tuotettu julkisella, yksityisellä tai työterveydessä, toteaa Atostek ERA-palvelun liiketoimintajohtaja Miika Parvio.

Parvion mukaan Kannassa olevien potilastietojen tuominen osaksi hyvinvointisovelluksia luo valtavasti uusia mahdollisuuksia tehostaa hoidon vaikuttavuutta.

– Uskomme, että kansallisella tasolla uusi rajapinta tulee olemaan erittäin merkityksellinen potilaiden kannalta, sanoo Parvio.

Sensotrendin perustaja Mikael Rinnetmäki puolestaan visioi, että tietoja voidaan myös käyttää sote-palvelujen lisäksi laajemminkin tukemaan ihmisten elämää esimerkiksi hyvinvointivalmennuksissa. Uusi rajapinta avaa täysin uusia mahdollisuuksia.

– Sensotrend keskittyy sovelluksiin, jotka helpottavat elämää diabeteksen kanssa. Toivomme jatkossa näkevämme rikkaan ekosysteemin erilaisia rajapintaa hyödyntäviä sovelluksia, jotta jokainen kansalainen voi löytää omia tarpeitaan parhaiten vastaavat ratkaisut, Rinnetmäki kertoo.

Rajapinta käyttöön joulukuussa

Tavoitteena on, että rajapinta otetaan käyttöön 1.12.2024. Rajapinnan avulla Kannasta voidaan myöhemmin hakea myös reseptitietoja ja sosiaalihuollon asiakastietoja.

Pilotin avulla kerätään parhaita käytäntöjä, jotta rajapinnan käyttöönotto on muille sovelluskehittäjille jatkossa mahdollisimman helppoa ja joustavaa. Kaikki sovelluskehittäjät ovat tervetulleita hyödyntämään rajapintaa, kun se on valmis.