Sisältöjulkaisija

Sähköinen resepti helpottaa arkea ja tuo turvaa

Artikkeli - Ammattilaiset Kirjoitettu 14.11.2024 Kaikki artikkelit

Apteekit saavat Kannasta ajantasaisen tiedon asiakkaan voimassa olevista resepteistä, sillä kaikki reseptit määrätään Suomessa sähköisesti. Sähköinen resepti nopeuttaa apteekkiasiointia ja parantaa potilasturvallisuutta.

Sähköinen resepti tekee apteekkiasioinnista nopeaa ja vaivatonta. Kun asiakas näyttää apteekin tiskillä henkilöllisyystodistuksensa, farmaseutti näkee asiakkaan reseptitiedot Kannasta ja antaa asiakkaalle hänen tarvitsemansa lääkkeet.

Farmaseutti ojentaa asiakkaalle tuotteen apteekin tiskillä.
Kuvituskuva

– Selkein etu sähköisessä reseptissä paperiin verrattuna on tiedon ajantasaisuus. Uusin resepti löytyy aina suoraan Kannasta, ja tiedot esimerkiksi aiemmista ostoista välittyvät saumattomasti apteekkien välillä. Se tuo myös asiakkaalle vapautta asioida eri apteekeissa, myös vaikkapa reissussa toisella puolella Suomea, kertoo farmaseutti Eeva Marjanen Yliopiston Apteekista.

Farmaseutin työtä sähköinen resepti on helpottanut siten, ettei enää tarvitse yrittää tulkita käsin kirjoitetuista resepteistä kenenkään käsialaa, vaan sähköiseltä reseptiltä näkyvät selkeästi muun muassa lääkkeen vahvuudet ja annostusohjeet. 

– Kannan avulla meidän on myös helpompi hallita lääkitysten kokonaisuutta. Esimerkiksi päällekkäislääkitysten toteaminen on helpompaa, kun näemme apteekissa kaikki voimassa olevat reseptit Kannasta. Se lisää lääkitys- ja potilasturvallisuutta, Marjanen sanoo.

Asiakkaan kannalta sähköinen resepti parantaa myös tietoturvaa ja helpottaa korvattavuusasioita.

–  Henkilötiedot on sähköisessä reseptissä paremmin turvattu, kun lääkitystietoja sisältävät paperit eivät pyöri kenenkään kotona. Asiakkaan ei myöskään tarvitse hakea Kela-korvauksia erikseen, kun apteekkijärjestelmä laskee lääkekorvaukset, vuosiomavastuut ja lääkekatot.

Farmaseutti pääsee Kannassa vain asiakkaan reseptitietoihin

Farmaseutti näkee Kannasta monenlaisia tietoja lääkkeestä ja reseptin aiemmista ostoista. Automaattisesti näkyvät vain ne reseptit, joista on lääkettä jäljellä. Asiakkaan luvalla tiedoista voi hakea myös vanhentuneita reseptejä, kun reseptiä uusitaan.

– Monesti asiakkaat luulevat, että farmaseutti näkisi Kannasta myös vastaanottotietoja, mutta näemme vain lääkärin määräämät reseptit. Sen sijaan asiakas voi itse katsoa OmaKannasta myös lääkärin tekemät kirjaukset, Marjanen vinkkaa.

Toisinaan haasteita tuo se, että Kannassa näkyy vanhoja tai käytöstä poistuneita reseptejä. Marjanen muistuttaa, että lääkärien pitäisi poistaa tai mitätöidä reseptit, jotka eivät ole enää käytössä.

– Mehän emme tiedä, mitä lääkkeitä asiakkaan pitäisi määrätyistä resepteistä käyttää. Joskus asiakkaalle on saatettu kirjoittaa kahdesta samanlaisesta lääkkeestä eri vahvuiset reseptit. Oikean lääkkeen ja vahvuuden selvittäminen on välillä haastavaa salapoliisityötä, jos asiakaskaan ei tiedä, mitä lääkkeitä hänellä on käytössä.

Kanta-lääkityslista on odotettu uudistus

Kanta-palveluihin kehitetään parhaillaan Kanta-lääkityslistaa, joka on sähköiseen muotoon toteutettava ajantasainen yhteenveto henkilön lääkkeistä ja niihin liittyvistä merkinnöistä. Kanta-lääkityslista on näillä näkymin tulossa käyttöön vuonna 2026 ja pakolliseksi lääkettä määrättäessä syksyllä 2027.

Marjanen pitää lääkityslistaa todella hyvänä uudistuksena ja odottaa sen käyttöönottoa kovasti. Erityisen hyvää Marjasen mielestä on se, että lääkityslista näkyy lääkärille, asiakkaalle ja apteekille samanlaisena.

– On mahtavaa, että näemme sitten apteekeissa ajantasaisesti, mitkä lääkkeet asiakkaalla on käytössä. Lääkityslistan avulla voimme toimittaa asiakkaalle sitä lääkettä, mitä hän oikeasti tarvitsee ja oikeassa vahvuudessa.

Lääkityslista näkyy asiakkaalle OmaKannassa ja auttaa pysymään ajan tasalla omista lääkityksistään. Se voisi toimia myös kätevänä ostoslistana, jonka kanssa lähteä apteekkiin. 

– Jos lääkityslista toteutetaan hyvin, se säästää paljon aikaa, sujuvoittaa apteekkiasiointia ja lisää potilasturvallisuutta, Marjanen kehuu.

Sähköinen resepti
  • Sähköinen resepti otettiin käyttöön vuonna 2010.
  • Maaliskuussa 2013 kirjoitettiin ensimmäisen kerran miljoona sähköistä reseptiä kuukaudessa.
  • Sähköinen resepti muuttui pakolliseksi vuonna 2017. Paperireseptin saa kirjoittaa vain poikkeustilanteessa. Reseptin uusimispyynnön lähettäminen OmaKannassa tuli mahdolliseksi samana vuonna.
  • Vuodesta 2019 alkaen suomalaisella sähköisellä reseptillä on voinut ostaa lääkkeitä Virosta. Tällä hetkellä palvelu on käytössä kuudessa EU-maassa.
  • Syyskuussa 2024 kirjoitettiin reilu 2,5 miljoonaa sähköistä reseptiä. Lääketoimituksia apteekeista tehtiin 6,9 miljoonaa kappaletta.