Sisältöjulkaisija

Henkilö voi kieltää tutkimuslöydökseen perustuvan yhteydenoton hyvinvointialueelta 1.1.2024 alkaen

Tiedote - Järjestelmäkehittäjät Kirjoitettu 4.4.2023 Kaikki tiedotteet

Henkilö voi estää terveydenhuoltoa ottamasta yhteyttä, jos sosiaali- ja terveydenhuollon tietojen toisiokäytössä tehdään hänen terveyttään koskeva merkittävä löydös. Yhteydenottokielto on mahdollista tehdä 1.1.2024 alkaen OmaKannassa tai hyvinvointialueen terveydenhuollossa. Hyvinvointialueiden kannattaa aloittaa nyt toteutuksen suunnittelu.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa syntyneitä tietoja käytetään toissijaisesti esimerkiksi tieteelliseen tutkimukseen. Tällaisesta aineistosta voidaan tehdä henkilön terveyteen vaikuttava merkittävä löydös.

Tutkimusaineistossa henkilöt eivät ole tunnistettavissa. Viranomaisella on velvollisuus selvittää merkittävästä löydöksestä ilmoitettaessa, ketä löydös koskee. Asiantuntijat arvioivat tilanteen ja tarvittaessa ilmoittavat tiedot henkilön omalle hyvinvointialueelle.

Kiellolla henkilö voi estää yhteydenoton terveydenhuollosta

Yhteydenottokiellolla estetään terveydenhuollosta tehtävä yhteydenotto, jossa kerrottaisiin löydöksestä ja sen edellyttämistä tutkimus- ja hoitotoimenpiteistä. Yhteydenottokielto perustuu toisiolain 55 §:ään.

Yhteydenottokiellon asettaminen OmaKannassa on mahdollista 1.1.2024 alkaen. Tämän lisäksi laki velvoittaa, että kielto tulee voida asettaa asiakkaan pyynnöstä myös hyvinvointialueen terveydenhuollossa 1.1.2024 alkaen.

Hyvinvointialueella on velvollisuus tarkistaa, onko henkilöllä yhteydenottokielto

Jos terveydenhuollosta on tarve tehdä yhteydenotto, sen on tarkistettava ensin, onko henkilöllä yhteydenottokielto asetettuna. Myös tämän vuoksi hyvinvointialueet tarvitsevat toiminnallisuuden.

Kiellon toteutus hyvinvointialueiden tietojärjestelmiin

Hyvinvointialueilla on nyt aika pohtia toiminnallisuuden toteuttamisvaihtoehtoja. Kyseessä on toiminnallisuus, jonka käyttö tulee olemaan vähäistä verrattuna esimerkiksi tietojen luovuttamisen toteutuksiin. Hyvinvointialue voi päättää, mihin järjestelmiin se toteuttaa toiminnallisuuden.

Hyvinvointialue voi myös päättää, minkälaisilla toimintatavoilla kielto yksiköissä otetaan vastaan. Lain mukaan henkilöllä on oikeus tehdä kielto missä tahansa terveydenhuollon toimintayksikössä.

Toiminnallisuuteen liittyvät kansalliset työt ovat käynnissä siten, että toiminnallinen määrittely julkaistaan kevään aikana ja toteutus on tietojärjestelmätoimittajilla yhteistestattavissa tämän hetken arvion mukaan alkusyksyllä.

Tuotamme kansallista ohjeistusta asiasta tämän vuoden aikana ja käymme ohjeistusta läpi tilaisuuksissamme.