Det blir enklare för den privata socialvården att ansluta sig till Kanta-tjänsterna
Det finns tre sätt för privata organisationer att ansluta sig till Kanta. Parallell anslutning är ett enklare sätt att ansluta sig för privata tjänstetillhandahållare som saknar eget klientdatasystem. Gemensam anslutning har utvecklats särskilt för företagskedjor.
Kanta-tjänsterna införs i allt snabbare takt inom socialvården. Till följd av kunduppgiftslagen ansluter sig förutom den offentliga socialvården även den privata socialvården till Klientdataarkivet för socialvården.
I fortsättningen kan den privata socialvården välja mellan tre olika anslutningssätt. Den s.k. basmodellen är direktanslutning. Därtill kan privata tjänstetillhandahållare ansluta sig till Kanta genom gemensam anslutning eller parallell anslutning.
Vid ingången av 2023 blir det möjligt att lämna ut uppgifter enligt kunduppgiftslagen, och i Kanta förmedlas uppgifterna säkert och i en användbar form mellan den offentliga och den privata socialvården.
Privata organisationer kan ansluta sig till Kanta parallellt med en offentlig serviceanordnare och använda samma system
Det senaste anslutningsalternativet för privata organisationer är parallell anslutning. Det innebär att en privat tjänstetillhandahållare inom socialvården ansluter sig till Kanta parallellt med en offentlig tjänstetillhandahållare. Bägge parterna ansluter sig som separata organisationer, men med ett gemensamt klientdatasystem. Organisationer som ansluter sig parallellt blir separata Kanta-kunder och vardera organisationen ansvarar själv för de administrativa uppgifterna i samband med anslutningen.
Vid parallell anslutning ger den offentliga serviceanordnaren den privata tjänstetillhandahållaren rätt att använda sitt klientdatasystem. Den privata tjänstetillhandahållaren kan använda systemet i produktionen av tjänster för anordnarens räkning, men också i sin övriga verksamhet.
Parallell anslutning är ett bra alternativ för privata tjänstetillhandahållare som saknar eget klientdatasystem. Det underlättar systemanskaffningarna och anslutningen till Kanta.
Parallell anslutning kan snart tillämpas i informationssystemen
FPA publicerade specifikationerna för parallell anslutning i mars 2022. Följande steg är att tillämpa anslutningssättet i klientdatasystemen.
I praktiken kan parallell anslutning tillämpas först när serviceanordnarens klientdatasystem har uppdaterats med rätt funktioner. Först och främst måste serviceanordnaren ha möjlighet att administrera den parallellt anslutna privata tjänstetillhandahållarens användarbehörigheter och funktioner. Klientdatasystemet måste också ha anordnar- och producentfunktioner för åtkomsträtten till register inom socialvården.
Vid gemensam anslutning delar organisationerna på de administrativa uppgifterna
I modellen för gemensam anslutning är en av organisationerna huvudanslutare och inför Klientdataarkivet för socialvården. Huvudanslutaren kan samtidigt ansluta en annan privat tjänstetillhandahållare som använder huvudanslutarens klientdatasystem. Ofta är det en tjänstetillhandahållare som ingår i samma företagskedja eller är underleverantör till huvudanslutaren. Gemensamma anslutningar kan endast göras inom den privata socialvården.
Vid gemensam anslutning delar organisationerna på de administrativa uppgifterna. Även kostnaderna minskar när de som ansluter sig använder samma informationssystem. De som ansluter sig gemensamt väljer en gemensam dataskyddsansvarig, arkivarie och administratör. Parterna ingår ett avtal som bl.a. fastställer deras ansvar och skyldigheter.