Innehållspublicerare

Nytt gränssnitt ger appar tillgång till patientuppgifter

Artikel - Professionella Skrivet 22.10.2024 Alla artiklar

I framtiden kommer du åt dina patientuppgifter som finns i Kanta-tjänsterna också med andra tjänster än MittKanta. Ett nytt gränssnitt för hälsoappar ska göra det möjligt. Kanta-tjänsternas pilotpartner Atostek och Sensotrend är de första som börjar använda den nya funktionen.

Just nu är MittKanta det enda sättet för allmänheten att komma åt alla sina patientuppgifter. Men inom kort kommer användarna att kunna se sina patientuppgifter också i andra tjänster. Det är en stor förändring.

– Till exempel i välfärdsområdenas e-tjänster syns i nuläget bara uppgifter som antecknats i det aktuella välfärdsområdet. I framtiden kan man också hitta till exempel företagshälsovårdens patientuppgifter på samma ställe, säger Saija Siivonen, som är specialist på Kanta-tjänsterna.

Exempel på hälsoappar kan vara välfärdsområdenas egna e-tjänster eller separata hälsorelaterade appar. 

Nya innovationer som utnyttjar patientuppgifter

Med hjälp av det nya gränssnittet kan apputvecklare lansera nya tjänster som utnyttjar patientuppgifter. Apparna kan till exempel kombinera patientuppgifter som sparats i Kanta-tjänsterna med mätdata som appen genererar. Apparna är ett stöd för människors hälso- och sjukvård.

Gränssnittet är en funktion som apputvecklarna väntat på.

– Många samarbetspartner har inspirerande planer för gränssnittet. Den största nyttan kommer ändå att vara att kunderna i framtiden har tillgång till mer individuella och effektiva appar, som till exempel kan bidra till att övervaka eller förebygga sjukdomar hemma, säger Siivonen.

Apparna har inte direkt åtkomst till patientuppgifter. Det är frivilligt att använda dem. Uppgifterna importeras till appen endast om användaren samtycker.

De första apparna inför gränssnittet i ett pilotprojekt

Atostek och Sensotrend, som är Kanta-tjänsternas pilotpartner, kommer att införa gränssnittet i sina hälsoappar i den första fasen.

– Med det nya gränssnittet blir det möjligt att utveckla hälsoappar som ger patienten tillgång till vårdpersonalens planer, mätningar och anvisningar i sin egenvård. Det blir möjligt oavsett om patientuppgifterna uppkommit inom den offentliga sektorn, den privata sektorn eller företagshälsovården, säger Miika Parvio, affärsdirektör för Atosteks tjänst ERA.

Enligt Parvio uppkommer enorma möjligheter att förbättra vårdens genomslag när Kanta-tjänsternas patientuppgifter kan integreras i hälsoapparna.

– Vi tror på att det nya gränssnittet på nationell nivå kommer att ha mycket stor betydelse för patienterna, säger Parvio.

Sensotrends grundare Mikael Rinnetmäki tänker sig att uppgifterna också kan användas mer allmänt utöver social- och hälsovårdstjänsterna som ett stöd till exempel vid friskvårdscoachning. Det nya gränssnittet skapar helt nya möjligheter.

– Sensotrend fokuserar på appar som gör det lättare att leva med diabetes. Vi hoppas att det kommer att uppstå ett livligt ekosystem av olika appar som utnyttjar gränssnittet, så att var och en kan hitta de lösningar som motsvarar deras behov, säger Rinnetmäki.

Gränssnittet lanseras i december

Ambitionen är att gränssnittet ska kunna tas i bruk den 1 december 2024. Med hjälp av gränssnittet kan man senare också hämta receptuppgifter och socialvårdens klientuppgifter från Kanta-tjänsterna.

I pilotprojektet sammanställs bästa praxis för att andra apputvecklare i framtiden ska kunna börja använda gränssnittet så enkelt och flexibelt som möjligt. Alla apputvecklare är välkomna att använda gränssnittet när det är klart.