Innehållspublicerare

Enklare, tryggare vardag med det elektroniska receptet

Artikel - Professionella Skrivet 14.11.2024 Alla artiklar

Från Kanta-tjänsterna får apoteken aktuell information om kundernas giltiga recept, eftersom alla recept i Finland förskrivs elektroniskt. Det elektroniska receptet förkortar apoteksbesöken och förbättrar patientsäkerheten.

Med ett elektroniskt recept går det snabbt och enkelt att besöka apoteket. När kunden visar sin id-handling vid apoteksdisken ser farmaceuten receptuppgifterna i Kanta-tjänsterna och ger kunden de läkemedel som behövs.

En farmaceut betjänar kunden vid disken på ett apotek.
Illustrationsbild

– Den största fördelen med elektroniska recept jämfört med pappersrecept är att informationen alltid är aktuell. Vi hittar alltid det senaste receptet direkt i Kanta-tjänsterna, och uppgifter till exempel om tidigare köp förmedlas friktionsfritt mellan apoteken. Det ger också kunderna frihet att gå till olika apotek om de till exempel är på resa någonstans i Finland, berättar farmaceuten Eeva Marjanen på Yliopiston Apteekki.

Det elektroniska receptet har underlättat farmaceuternas arbete då de inte längre behöver tolka handskrivna recept, utan tydligt ser bland annat läkemedelsstyrkan och doseringsanvisningarna på det elektroniska receptet.

– Med hjälp av Kanta-tjänsterna är det också lättare för oss att kontrollera läkemedelsbehandlingen som en helhet. Till exempel är det lättare att se om läkemedelsbehandlingar överlappar när vi på apoteket ser alla giltiga recept i Kanta-tjänsterna. Det ökar medicinerings- och patientsäkerheten, säger Marjanen.

Ur kundens synvinkel förbättrar det elektroniska receptet också informationssäkerheten och underlättar ersättningsärendena.

–  Med elektroniska recept är personuppgifterna bättre skyddade eftersom inga papper med medicineringsuppgifter ligger framme hemma hos någon. Kunden behöver inte heller separat ansöka om FPA-ersättning då apotekssystemet räknar ut läkemedelsersättningarna, årssjälvriskerna och takbeloppen.

I Kanta-tjänsterna ser farmaceuten inget annat än receptuppgifterna

I Kanta-tjänsterna ser farmaceuten många uppgifter om läkemedlet och tidigare uttag på receptet. Per automation visas endast recept där det fortfarande finns medicin att ta ut. Med kundens samtycke kan man också söka uppgifter om gamla recept när ett recept förnyas.

– Ofta tror kunderna att farmaceuten också ser uppgifter från vårdbesök i Kanta-tjänsterna, men det enda vi ser är vilka recept läkaren förskrivit. Däremot kan kunden själv logga in i MittKanta och se läkarens anteckningar, tipsar Marjanen.

Ibland uppstår problem eftersom gamla recept eller recept som inte längre används syns i Kanta-tjänsterna. Marjanen påpekar att läkarna borde radera eller makulera recept som inte längre används.

– Vi vet ju inte vilka läkemedel i de förskrivna recepten det är meningen att kunden ska använda. Ibland har läkaren förskrivit två likadana läkemedel i olika styrkor med två olika recept. Ibland är det ett krångligt detektivarbete att ta reda på vilken medicin och vilken styrka som är rätt, om inte ens kunden vet vilka mediciner hen använder.

Kanta-medicineringslistan är en efterlängtad förnyelse

I Kanta-tjänsterna utvecklas just nu en medicineringslista – en elektronisk aktuell sammanfattning av personens läkemedel och anteckningarna om dem. Som det ser ut nu kommer Kanta-medicineringslistan att införas 2026 och bli obligatorisk vid förskrivning av läkemedel hösten 2027.

Marjanen tycker att medicineringslistan är en mycket god nyhet och ser fram emot att börja använda den. Enligt Marjanen är det bra att medicineringslistan ser likadan ut för såväl läkaren som kunden och apoteket.

– Det är toppen att vi på apoteket då ser aktuell information om vilka läkemedel kunden använder. Med hjälp av medicineringslistan kan vi expediera det läkemedel som kunden verkligen behöver och i rätt styrka.

Medicineringslistan visas för kunden i MittKanta och hjälper kunden hålla koll på sin medicinering. Den kan också fungera som praktisk inköpslista att ta med till apoteket.

– Om införandet lyckas bra sparar medicineringslistan mycket tid, förenklar apoteksbesöken och ökar patientsäkerheten, berömmer Marjanen.

Elektroniskt recept
  • Det elektroniska receptet infördes 2010.
  • I mars 2013 förskrevs för första gången en miljon elektroniska recept på en månad.
  • Det elektroniska receptet blev obligatoriskt 2017. Pappersrecept får endast förskrivas i undantagsfall. Samma år blev det möjligt att skicka begäran om förnyelse av recept i MittKanta.
  • År 2019 blev det möjligt att köpa läkemedel i Estland med ett elektroniskt recept från Finland. Hittills har sex EU-länder infört tjänsten.
  • I september 2024 förskrevs drygt 2,5 miljoner elektroniska recept. Apoteken gjorde 6,9 miljoner läkemedelsexpedieringar.