Minderårigas uppgifter blir synliga på Mina Kanta-sidorna
Från och med slutet av år 2020 kan vårdnadshavare se uppgifterna även för barn över 10 år på Mina Kanta-sidorna. Vad förändras och hur påverkar reformen yrkespersonernas arbete?
Vad förändras vad gäller skötseln av ärenden för minderåriga?
Hittills har föräldrar inte kunnat se hälso- eller receptuppgifter för barn över 10 år. Från och med oktober upphävs åldersgränsen på 10 år och i framtiden kan vårdnadshavare se sina minderåriga barns uppgifter på Mina Kanta-sidorna utan åldersgräns. Uppgifterna börjar synas för vårdnadshavare i takt med att sjuk- och hälsovårdsenheterna genomför förändringarna i patientdatabasen.
Vårdnadshavarnas tillgång till Mina Kanta-sidorna är en efterfrågad egenskap. Det gör det lättare för familjer att uträtta ärenden inom sjuk- och hälsovården.
Förändringen förutsätter att sjukvårdspersonalen antecknar i patientuppgifterna om den minderårigas uppgifter kan överlåtas till vårdnadshavarna. I fortsättningen kan alltså en minderårig som har bedömts vara tillräckligt mogen besluta om vårdnadshavarna får se uppgifter som registrerats vid sjuk- och hälsovården. Bedömningen av den minderårigas situation görs separat vid varje besök på mottagningen.
Med vilken tidtabell genomförs reformerna?
Kanta-tjänsterna är tekniskt sett redo för registrering av minderårigas uppgifter i oktober 2020. Sjuk- och hälsovårdsenheternas patientdatabaser uppdateras under de följande månaderna i egen takt, dvs. i praktiken blir bedömning och registrering av minderårigas vilja vanligare från och med slutet av år 2020 samt på våren 2021.
Uppgifterna syns på Mina Kanta-sidorna efter att mognaden har bedömts och man har gett tillstånd till att uppgifterna syns. Till exempel nu syns ett 13-årigt barns uppgifter ända tills hans eller hennes 10-årsfödelsedag samt återigen från och med den tidpunkt då tillstånd har getts vid varje enskilt besök på mottagningen.
Finns det en särskild ålder när en minderårig kan börja fatta beslut om sina ärenden?
Minderårigas beslutsförmåga bedöms alltid från fall till fall, man fastställer inte någon särskild rekommenderad ålder för ungas beslutsförmåga.
Minderårigas självständiga beslutsförmåga bedöms även när barnets vårdnadshavare är med på mottagningen.
Vid bedömningen är det inte fråga om sjukvårdspersonalens vilja, utan en bedömning av den minderårigas egna färdigheter och beslutsförmåga. Sjukvårdspersonalen ska höra den minderårigas tankar om sin vård. Även vad gäller unga personer är det bättre att alltid diskutera och inte göra antaganden.
Bedöms beslutsförmågan vid varje besök på mottagningen?
För att minderårigas självbestämmanderätt ska uppfyllas bedömer sjukvårdspersonalen den ungas förmåga att sköta och fatta beslut om sina egna hälsoärenden vid varje besök eller vårdperiod.
Minderårigas färdigheter och beslutsförmåga kan variera beroende på situationen. Bedömningen av en persons beslutsförmåga kan ändra beroende på vilken typ av hälso- eller sjukvårdsrelaterat ärende frågan gäller.
Syns en minderårig persons alla uppgifter på Mina Kanta-sidorna?
Trots utvidgningen ska minderåriga garanteras rätten till en konfidentiell vårdrelation.
Om sjukvårdspersonalen bedömer att en ung person är beslutsförmögen, fastställs synligheten av vårdrelaterade uppgifter för vårdnadshavarna i enlighet med den unga personens vilja. Viljan om uppgifternas synlighet utreds separat vid varje besök på mottagningen eller vid varje vårdperiod.
Sjukvårdspersonalens uppgift är att ge den minderåriga tillräcklig information för att stödja beslutsfattandet samt berätta om hans eller hennes rättigheter vad gäller vårduppgifternas synlighet för vårdnadshavarna.
När rätten till integritet och vårdens konfidentialitet förverkligas undviker man även en situation där den unga personen inte vågar besöka sjuk- och hälsovården.
Vad är det som förändras, är konfidentialiteten kring en minderårig persons uppgifter något nytt?
Tidigare har man även vid enskilda situationer antecknat en minderårig persons vilja om vårdnadshavarna får se uppgifter om hans eller hennes vård i patientuppgifterna. Rätten till egen vilja har fastställts i lagen om patientens ställning och rättigheter.
Vårdnadshavarna har skilt kunnat be om hälsouppgifter för en minderårig person i deras vård. Separata förfrågningar har belastat sjuk- och hälsovårdsenheterna – i fortsättningen minskar det nya registreringssättet sjukvårdspersonalens arbete samt förtydligar spelreglerna för överlåtelse av uppgifter.
Denna förändring handlar om att modernisera patientdatabaserna så att synligheten för alla minderåriga personers uppgifter kan fastställas på Mina Kanta-sidorna.
Sakkunnig: Outi Lehtokari, chef för serviceverksamheten, Kanta-tjänsterna
Mer information:
Utvärdering av en minderårigs beslutsförmåga inom hälso- och sjukvården