Sisältöjulkaisija

Kanta-palvelujen nimet päivittyvät arkistosta tietovarannoksi

Tiedote - Järjestelmäkehittäjät Kirjoitettu 18.6.2024 Kaikki tiedotteet

Kantaan kuuluvien palvelujen nimet on päivitetty kuvaamaan Kannan toimintaa ja asiakastietolain nykyistä sanoitusta. Muutokset materiaaleihin tehdään vaiheittain.

Kolmen Kantaan kuuluvan palvelun nimeä päivitetään siten, että termi arkisto poistuu käytöstä. Arkisto ei kuvaa Kanta-palvelujen toimintaa, sillä Kanta on tietovaranto, jonka tietoja käytetään reaaliaikaisesti hoito- ja palvelutilanteissa. 

  • Potilastiedon arkiston uusi nimi: Potilastietovaranto (Patientdatalagret, Patient Data Repository) 
  • Sosiaalihuollon asiakastiedon arkiston uusi nimi: Sosiaalihuollon asiakastietovaranto (Socialvårdens klientdatalager, Client Data Repository for Social Welfare Services) 
  • Kuva-aineistojen arkiston uusi nimi: Kuva-aineistojen tietovaranto (Datalagret för bildmaterial, Imaging Data Repository) 

Kantaan viitataan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietolaissa nykyisin tietovaranto-termillä. Kanta on jo alun perin luotu turvaamaan reaaliaikainen tiedonkulku sote-palveluissa.  

Kanta-palvelujen nimien muutokset päivitetään kanta.fihin ja thl.fihin vaiheittain. Osa muutoksista on jo tehty. Muihin materiaaleihin muutoksia voidaan tehdä muun päivitystarpeen yhteydessä loppuvuoden 2024 aikana. 

Tietovaranto-termiä käytetään viestinnässä harkiten 

Kanta-palveluista viestitään asiakkaille, sote-ammattilaisille, tietohallinnon asiantuntijoille ja muille sidosryhmille. Viestinnän sanoitukset valitaan kohderyhmän tarpeen mukaan. Monissa tilanteissa on selkeämpää viestiä Kannasta kokonaisuutena kuin käyttää Kantaan kuuluvien palvelujen erisnimiä.  

Tietovaranto-termiä ei käytetä asiakasviestinnässä, vaan asiakkaille puhutaan esimeriksi Kanta-palvelujen potilastiedoista ja siitä, että omia tietoja voi katsoa OmaKannasta. Myös sote-ammattilaisille suunnatussa viestinnässä käytetään tätä periaatetta aina kun se on mahdollista. 

Tietohallinnon asiantuntijoille ja järjestelmätoimittajille viestittäessä käytetään tarpeen mukaan Kannan palvelujen erisnimiä, kuten Potilastietovaranto-nimeä. Tämä on tarpeen muun muassa, kun ohjeistetaan Kantaan liittymisessä. 

THL vastaa sote-tiedonhallinnan sanastosta 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vastaa sote-tiedonhallinnan sanastosta, jossa kuvataan Kanta-palvelujen termit ja niiden kytkös muuhun sote-sanastoon. THL on julkaissut Kanta-sanaston päivityksen, jossa on otettu huomioon Kanta-palvelujen uudet termit. 

Lisätietoja