Sisältöjulkaisija

Kanta ja sote-alan digitalisaatio näkyvät hallitusohjelmassa – kokosimme esimerkit toimeenpanon tueksi

Artikkeli - Järjestelmäkehittäjät Kirjoitettu 21.6.2023 Kaikki artikkelit

Hallitusohjelma antaa vahvan tuen Kanta-palvelujen kehittämiselle. Sektorirajat ylittävällä yhteistyöllä saadaan asiakkaan digipalvelut pelaamaan yhteen ja sote-tieto hyötykäyttöön.

Sosiaali- ja terveydenhuollon digipalvelut, tietojärjestelmien yhteensovittaminen ja tiedolla johtaminen ovat monipuolisesti esillä tuoreen hallitusohjelman kirjauksissa.

- Hallitusohjelman mukaan kansallisia tietovarantoja, kuten Kanta-palveluja, tulee hyödyntää nykyistä laajemmin. Kanta kokoaa tiedot yksityisistä ja julkisista sote-palveluista, ja sen koko hyötypotentiaali kannattaa ottaa nyt käyttöön, sanoo Kanta-palvelujen päätuoteomistaja Pirjo Vuorikallas Kelasta.

Kela nostaa esiin kuusi esimerkkiä Kanta-palvelujen mahdollisuuksista ja kehittämisestä.

1. Kannan avulla tieto liikkuu – myös julkisen ja yksityisen välillä

Hallitusohjelmaan on kirjattu panostus uuteen Kela-korvausmalliin, jonka tavoitteena on purkaa perusterveydenhuollon jonoja. Kannan avulla tieto kulkee julkisen ja yksityisen terveydenhuollon välillä.

- On tärkeää, että potilaan kokonaiskuva hahmottuu eri hoitopaikoissa. Kannasta hyvinvointialueen ammattilainen voi tarkistaa yksityisellä kirjatut tiedot, ja sama toimii toisin päin. Potilastietojärjestelmien käytettävyyttä pitää sinnikkäästi kehittää, jotta Kanta-tietojen käyttö olisi ammattilaiselle mahdollisimman sujuvaa, Vuorikallas painottaa.

Jo nyt terveydenhuollon järjestelmissä voidaan ottaa käyttöön Kannan yhteenvedot keskeisistä terveystiedoista, jotka ovat helposti ammattilaisen silmäiltävissä.

2. Kanta tukee sote-integraatiota ja julkishallinnon tiedonvaihtoa

Toimiva tiedonkulku ja elämäntilannelähtöinen suunnittelu ovat avainasemassa, kun toteutetaan hallituksen tavoitetta vahvemmasta sote-integraatiosta. Päivitetyn asiakastietolain myötä tieto alkaa liikkua Kannan kautta sosiaali- ja terveydenhuollon välillä sovitussa laajuudessa, asiakkaan oikeudet huomioiden. Kanta tukee tiedon liikkumista silloinkin, kun hyvinvointialue käyttää ostopalveluja.

Kanta mahdollistaa tietojen sähköisen liikkumisen myös eri viranomaisten välillä. Jo nyt lääkärintodistuksia ja -lausuntoja voidaan välittää Kannan avulla sote-organisaatioista Kelaan ja Traficomiin, tulevaisuudessa muillekin viranomaisille. Näin vähennetään sote-ammattilaisten kuormitusta ja nopeutetaan tiedonkulkua.

3. OmaKannassa jokainen voi hallita tietojaan

Hallitusohjelman kirjauksissa näkyy periaate yksilön oikeudesta omaan tietoon. Valtakunnallinen verkkopalvelu OmaKanta varmistaa, että jokaisella on koottu näkymä omiin terveystietoihinsa ja itse keräämiinsä hyvinvointitietoihin, lähitulevaisuudessa myös sosiaalipalvelujen asiakastietoihin.

- Kun tiedot näkyvät yhdessä paikassa, on niiden hallinnointi helpompaa. OmaKantaa voi lisäksi hyödyntää omien mittaustulosten ja hyvinvointitietojen seurannassa. Vaikkapa verensokerimittaukset voi tulevaisuudessa tallentaa hoitajan nähtäväksi Kantaan ruutuvihon merkintöjen sijaan, Vuorikallas kuvaa.

4. Hyöty irti kansallisista tietovarannoista

Kannan kehittäminen ja tietovarantojen hyödyntäminen näkyvät selkeinä tavoitteina hallitusohjelmassa. Kustannusvaikuttavuuden varmistamiseksi päällekkäistä ei pidä rakentaa – hyvinvointialueiden digipalvelut, yksityiset sovellukset ja Kanta on fiksua sovittaa yhteen.

- Kun sote-organisaatio hyödyntää digiratkaisuissaan täysimääräisesti Kantaa, se säästää resursseja muihin tehtäviin. Kannan kehitys puolestaan lähtee sote-kentän ja asiakkaiden tarpeista, Vuorikallas tiivistää.

Kannasta saa vertailukelpoista dataa päätöksentekoon ja tutkimukseen. Kanta-datan potentiaali on vielä monelta osin hyödyntämättä, ja hallitusohjelmakirjaukset tietojen käyttöä koskevan sääntelyn kehittämisestä ovat askel oikeaan suuntaan.

Kanta on myös rajapinta Euroopan laajuiseen tiedonvaihtoon ja terveysdatan ekosysteemiin (EHDS). Kanta vastaa EU-lainsäädännön vaatimuksiin sekä helpottaa ihmisten arkea, kun tiedot liikkuvat tulevaisuudessa matkustus- ja asuinmaan mukaan. Jo nyt suomalaisella reseptillä voi ostaa lääkkeitä joissakin Euroopan maissa.

5. Lääkkeiden ja rokotusten tiedot selkeämmin saataville

Kela suhtautuu positiivisesti hallitusohjelman kirjauksiin, joissa tavoitteina ovat kansallisen rokotuskortin toteuttaminen Kantaan ja Kanta-lääkityslistan kehittäminen. Nämä ovat tärkeitä uudistuksia, jotka parantavat kansalaisten lääketurvallisuutta ja helpottavat terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Kela kutsuu hyvinvointialueet, apteekit ja muut kentän toimijat mukaan työhön Kanta-lääkityslistan parissa.

Rokotustietojen laadun kehittämisestä ja yhdenmukaistamisesta saatiin hyvää oppia koronatodistuksen yhteydessä. Nyt Suomi on osallistumassa WHO:n pilottiin, jossa testataan maailmanlaajuista rokotustodistusta.

6. Sote-digitalisaatiolle selkeä yhteinen suunta

Sote-tiedonhallinnan ja digipalvelujen kehittäminen edellyttää yhteistä näkemystä kurssin suunnasta. Tämä on tunnistettu hallitusohjelmassa. Tarvitaan tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueiden, yksityisten sote- ja digialan toimijoiden, kansallisten viranomaisten sekä järjestelmätoimittajien kesken. Kela tarjoaa osaamisensa yhteiseen suunnitteluun ja sote-kentälle kaiken mahdollisen tuen.

- Kanta on uudistuva ja tietoturvallinen palvelukokonaisuus, joka on asiakkaiden ja sote-ammattilaisten käytössä 24/7. Kannassa on jo nyt sellaisia toiminnallisuuksia, että mielikuva staattisesta arkistosta kannatta unohtaa. Rajapintojen kautta avautuu lähitulevaisuudessa lisää mahdollisuuksia, Vuorikallas kiteyttää.

Kuva Pirjo Vuorikallaksesta.